top of page
Search

A képeitek

Többek között ezek a képek készültek a táborban július elején. A címadás is feladat volt, és természetesen most az alkotók által adott címeket írom a fotók alá.


Svéd Márton: A felgyorsuló világ

A mozgás ábrázolása sokszor hálás téma, ezen a képen a bemozdulásos életlenségre látunk példát. Sajnos, a kis földalattiban tilos állványt használni a fotózáshoz, tavalyról vannak is rossz emlékeink emiatt. Engem itt nem zavar a kameramozgásból következő kis életlenség, a fénycsíkot húzó jármű vonzza a szemet.


Van Hoye Joel: Hihetetlen természet

Ez a kép nem konkrét feladatra készült, hanem szabadon választott téma. Biztattam mindenkit, hogy kísérletezzetek az életlenséggel. Nem baj, ha a téma már nem felismerhető, hanem csak színfoltok és formák maradnak, egy ilyen absztrakt képnél a kompozíció és az összbenyomás számít.


Tarcsay Julcsi: Üvegen keresztül

Az előzőhöz hasonló ihletésű kép. Szerintem tízen tízféle történetet látnánk bele, de a lényeg itt is az, hogy a szándékolt életlenség, a színek és formák játéka olyan absztrakt kompozícióval ajándékoz meg, amit elég csak nézni és gyönyörködni benne. Kitenném a falamra.


Vági Aurél: Ceruzarajz

Mondjuk, akár rézmetszetre is emlékeztethet, de a Ceruzarajz se rossz cím. Kifejezetten jó, hogy a fotós túllép a klasszikus portrévilágításokon, a képhatár is alig érzékelhető, sőt még egy kis helyi kontraszttal a maradék is eltűnhet. A túlexponáltság már-már monokróm hatást eredményez.


Réz Anna: IMG_0664

A cím akár Önarckép is lehetne. Megint egy jó példa arra, hogyan lehet a szabvány megvilágítás helyett egyszerű kreatív megoldással izgalmas látványt teremteni. Ugyanabban a stúdióban ugyanakkor készült, mint az előző kép, itt is egyetlen forrásból jön a fény, de itt, az előzővel ellentétben az alulexponáltság miatt keletkeznek a kontrasztok.


Dózsa Benedek: Szerenád

Még mindig műtermi fotózás, még mindig egyetlen fényforrás, de itt szemmel láthatóan a sziluett bemutatása volt a cél, és ez kiválóan sikerült is. És már kezdtetek belejönni a címadásba. A fotós a nézőpontot ugyancsak jól eltalálta.


Karácsony Szofi: Összhang

Egy hangulatos werkfotó a műtermi fotózásról. A fiúk láthatóan felkészültek: nemcsak a hangszereiket hozták magukkal, de még össze is öltöztek. A képet köszönjük Szofinak. Két hét múlva lehet fotózni ugyanitt, a programot egy-két napon belül felteszem a tábor oldalára, és küldöm emailben is.


Egewarth Máté: Szaxofon

Ha a cím nem tenné egyértelművé, mit látunk a képen, akkor a Rovarok lázadásától a Modern világig sok mindenre tippelhetnénk. Hangszerekről készült közeli fotó mindig hálás téma. A világítás egyszerűsége, a visszafogott színhasználat és a kis mélységélességgel kiemelt részletek rendkívül plasztikussá teszik a tárgyat.


Lampert Gábor: Luck

Ami a műtermi tárgyfotózást illeti, a szép, áttetsző piros kockák sokakat megihlettek. Ez a kép az egyik legjobban sikerült produkció ezek közül. Erénye a kockák elrendezése, az érdekes tükröződés és a témát kiemelő színkontraszt.


Ibolya Gergő: Hidd el nekem, Marcsi!

Végül egy vérbeli street fotó, méghozzá filmre lőve, ha igaz. Kiváló kompozíció, érzékletes címadás. Az analóg és a fekete-fehér fotózás mindenkinek nagy élmény volt. Hamarosan több idő lesz a kísérletezésre és a laborálásra is.


Jók voltatok, gyertek a következő programra is! Hamarosan kiírom a részleteket.

66 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page